Activities

“NË EMËR TË POPULLIT”- konferencë mbi dokumentet e reja që

The institute for the studies of communist crimes and consequences organized a conference to inform the public opinion on the new documents displayed on this year’s published books. Using in a symbolic way the paradox expression “In the name of the People” which was used once to arrest innocent people by the communist regime, this […]

Activities

Thirrje për prezantime për konferencën ndërkombëtare

“Legality during the communist regime 1944-1990” When communists come into power (1944), the Albanian society faced many changes in many ways. Such changes affected the organization of the State and economy, property and working relations; the entire social structure underwent radical changes. All these changes were triggered by one illegal act: seizure of power by […]

Activities

Konceptet bazë për njohjen e makinerisë së dhunës në diktaturë

Konceptet bazë për njohjen e makinerisë së dhunës në diktaturë Diktatura komuniste në Shqipëri ka qenë ndër më të veçantat në Lindjen Komuniste. Ajo krahasohej vetëm me diktaturën staliniste në Bashkimin Sovjetik. Nga kjo veçanti diktatura e Shqipërisë nuk kuptohet në thellësinë e përmasën e vërtetë të saj. Kjo, ngaqë natyra e veprimit të saj […]

Activities

Me vendimin nr. 26, 15 dhjetor 1945, kryesija e KANÇ-it

Me vendimin nr. 26, 15 dhjetor 1945, kryesija e KANÇ-it ngarkoi Këshillin e Ministrave që të krijonte një gjyq special për të dënuar (jo gjykuar) “kriminelët e luftës”. Procedurat e gjykimit, thuhej në vendim, do të bëhej “në bazë të rregullores mbi gjyqet ushtarake”, e cila, në kohën e daljes së vendimit, nuk ekzistonte. Më […]

Activities

Me vendim nr. 9, 26 prill 1945, Këshilli i Ministrave

Me vendim nr. 9, 26 prill 1945, Këshilli i Ministrave caktoi 1 Majin si “festë zyrtare për gjithë popullin Shqiptar,” dhe vazhdon të jetë e tillë. Më 21 dhjetor 1992, kjo festë, ssë bashku me festat e tjera zyrtare, mori status ligjor, me ligjin nr. 7651.    

Activities

Drejtori i ISKK, Çelo Hoxha, mori pjesë në takimin periodik

Drejtori i ISKK, Çelo Hoxha, mori pjesë në takimin periodik të Mekanizmit Institucional Kuvend-Qeveri-Institucione të Pavarura, të zhvilluar sot nga kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, z. Gramoz Ruçi. Z. Hoxha foli për organizimin e ri të punës së ISKK në përshtatje me kushtet e krijuara prej pandemisë Covid-19, si dhe kërkoi mbështetje për zgjidhjen e […]

Activities

Bordi i ISKK organizoi sot mbledhjen e radhës, ku u

Bordi i ISKK organizoi sot mbledhjen e radhës, ku u diskutua veprimtaria e ISKK në kushtet e reja të krijuara prej gjendjes së pandemisë, e cila ka imponuar ndryshime në planin e veprimtarive, një pjesë e të cilave është parë e nevojshme të shtyhen për shkak të pamundësisë së zhvillimit të aktiviteve publike. Me këtë […]

Activities

Konferencën Ndërkombëtare Shkencore “Të mohuar nga regjimi”

Autoriteti për informim mbi dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit, në bashkëpunim me Institutin e Historisë pranë Akademisë së Studimeve Albanologjike, Institutin për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit dhe Institutin e Integrimit të ish të Përndjekurve Politikë, organizojnë në datat 29-31 tetor 2018, Konferencën Ndërkombëtare Shkencore “Të mohuar nga regjimi”: burgjet, sistemi i internim-dёbimeve […]