KOMUNIZMI DHE FEMINIZMI: FORMAT E TRAJTIMIT TË GRAVE GJATË REGJIMIT KOMUNIST NË SHQIPËRI

Instituti i Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit, në bashkëpunim me Fondacionin Konrad Adenauer Stiftung Tiranë, zhvilloi konferencën dyditore me temë: KOMUNIZMI DHE FEMINIZMI: FORMAT E TRAJTIMIT TË GRAVE GJATË REGJIMIT KOMUNIST NË SHQIPËRI

Studiues të njohur të fushave të ndryshme referuan për gjendjes e gruas gjatë regjimit komunist, nga kënvështrime të ndryshme, bazuar në dokumente të kohës dhe dëshmi grash për përvojën e tyre të persekutimit gjatë regjimit komunist. Referuesit e sotëm ishin:

 

Sesioni 1: Impakti i luftës së klasave tek gratë shqiptare

Enriketa Papa: “Kujtesa për gulagët shqiptarë dhe gratë: Histori vuajtjesh dhe mbijetese në Shqipërinë komuniste”
Lindita Arapi: “Ngrehina e frikës – tentativa për deformimin e personalitetit të gruas në vitet e diktaturës”
Admirina Peçi: “Tortura ndaj femrave të burgosura në regjimin komunist, dëshmi dhe dokumente”
Çelo Hoxha: “Orientimi politik për rritjen e lindshmërisë dhe rritja e padëshiruar e aborteve”
Florin Zyberaj: “Gruaja shqiptare, e emancipuar apo e nënshtruar: retrospektivë nga regjimi komunist”

 

Sesioni 2: Propaganda dhe aspekte të tjera të pozitës së gruas në komunizëm

Klejdi Këlliçi/ Ermira Danaj: “Emancipimi si sakrifice: I gjithe populli ushtar”

Mirela Muça: “Roli i shtetit në planifikimin familjar”

Irida Vorpsi: “Revista Shqiptarja e re si përçuese e propagandëssë PPSH”

Luljeta Lleshanaku: “Feminizmi socialist: premtimi i lirisë seksuale dhe ekonomike për gratë”

Ervisa Mesi: “Skicimi e figurës së nënës gjatë periudhës së diktaturës”

 

DSC_0442

 

DSC_0467

 

DSC_0470

 

DSC_0482

 

DSC_0490

 

DSC_0539

 

DSC_0569

 

DSC_0620

DSC_0647

DSC_0665

 

 

DSC_0682

 

DSC_0431

 

 

DSC_0554 DSC_0558 DSC_0560

 

ISKK