“Koha për qiri”

Luftar PEPMARKU

Ku botim është një jetëshkrim memuaristik i mbijetesës së një familjeje të përsekutuar në dy breza, që na përafron me përditshmërinë e rëndë e të ankthshme gjatë komunizmit, por edhe me brengat e familjeve që nuk i gjetën dot eshtrat e të afërmve të tyre pas viteve 1990.

Përmes perceptimit të karaktereve biografikë në roman, vijnë disa nga aspektet dëshpëruese të regjimit komunist në Shqipëri, për të cilat, brezat e rinj dinë shumë pak ose aspak, siç janë: zhdukja e pronës private dhe krijimi i kooperativave, varfëria ekstreme, censura në art dhe letërsi, propaganda komuniste në shkolla, përndjekja dhe presioni ndaj individit nga organet Sigurimit të Shtetit, të drejtat e mohuara të klasave të përmbysura në emër të Luftës së Klasave, izolimi nga shoqëria, jeta në një ankth të vazhdueshëm etj.

Autori përcjell të paprekura përjetimet e veta, duke qenë që i ati u pushkatua nga regjimi kur ai ishte vetëm tre vjeç.