ALMANAK 2

ALMANAK

Nr.2, 2012

Përmbajtja:

DOSJE:

100 vjetori i lindjes së Mithat Aranitit:

Agron Tufa, ADN-ja kulturore e atdhedashurisë së Mitat Aranitit

Akademik Kolec Topalli, Fjalori Etimologjik i Gjuhëve Indoeuropiane në përkthimin e Mithat Aranitit

Prof. Dr. Skënder Muça, Mithat Araniti dhe kontributi i tij në fushën e shkencave të albanologjisë

“Masakra e Tivarit”

Uran ButkaMasakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar

Agron Tufa, Themelet e lara me gjak të “vëllazërim-bashkimit”

Kolec Topalli, Masakra e Tivarit dhe rishkrimi i historisë

Romeo Gurakuqi, Kosova në mes Shqipërisë dhe Jugosllavisë (1941-1945)

Prof. Dr. Agim Zogaj, “Masakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar” vepër madhore e historianit Uran Butka

Uran Butka, Masakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar

“Fuuqia e dëshmisë”, Uran kalakulla

Uran Butka, Mjeshtër i portretizimit

Agron Tufa, Përvoja me vdekjen në memuaristikën e Uran Kalakullës

Dom Gjergj Simoni: «I burgosi vetëm koha»

Agron Tufa, Nata e errët e shqisave dhe shpirtit

Leka Ndoja, Poezia disidente e viteve ’70 në sistemin letrar shqiptar

35 vjetori i ekzekutimit të poetëve Vilson Blloshmi dhe Genc Leka

 Agron Tufa, Vilsoni dhe Genci përballë shtetit dje dhe sot

«Rishikimi i të shkuarës komuniste, si domosdoshmëri për të armdhmen e vendit»

 Agron Tufa, Në mungesë të një tribunali për viktimat e komunizmit

Prof. Dr. Peter Maser, Rishikimi i të shkuarës komuniste – domosdoshmëri për të ardhmen e vendit

Azem Qazimi, Feja dhe shteti në komunizëm

Visar Zhiti, Persekutimi i shkrimtarëve dhe artistëve nga diktatura komuniste

Çelo Hoxha, Rindërtimi i një masakre

Gëzim Peshkëpia, Miqësia me dy françeskanëve të mëdhenj

Aldo Renato Terruzi: «Brenga ime shqiptare»

 Agron Tufa, Një varr për Xhuzepe Terruzin

Studime dhe artikuj:

 Çelo Hoxha, Historia e grabitjes së bibliotekave të tre firmëtarëve të Pavarësisë

Shefqet Deliallisi, Mjaft më me kuislingë!

Pjetër Pepa, Kontributi 100 vjeçar i klerit shqiptar në fatet e kombit

Av. Agim I. Tartari, Dy fjalë mbi librin e A. Putos “Lufta italo-greke – Diktatorë e Kuislingë”

Uran Butka, Mehmet Shehu, krime kundër njerëzimit

Çelo Hoxha, Abuzimi me një minorene: Shkurte Pal Vata

Pjetër Pepa, Klerikët shqiptarë nën plumbat e komunistëve jugosllavë!

Dokumente

Hermann Neubacher, Një diplomat nazist me mision në Shqipëri

Nikolin Kurti, Një letër e Dom Shtjefën Kurtit për Papa Piun XII

Recensione

Kolec Topalli, Duke shfletuar “Dosjen e diktaturës”

ALMANAK

Nr.2, 2012

Përmbajtja:

DOSJE:

100 vjetori i lindjes së Mithat Aranitit:

Agron Tufa, ADN-ja kulturore e atdhedashurisë së Mitat Aranitit

Akademik Kolec Topalli, Fjalori Etimologjik i Gjuhëve Indoeuropiane në përkthimin e Mithat Aranitit

Prof. Dr. Skënder Muça, Mithat Araniti dhe kontributi i tij në fushën e shkencave të albanologjisë

“Masakra e Tivarit”

Uran ButkaMasakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar

Agron Tufa, Themelet e lara me gjak të “vëllazërim-bashkimit”

Kolec Topalli, Masakra e Tivarit dhe rishkrimi i historisë

Romeo Gurakuqi, Kosova në mes Shqipërisë dhe Jugosllavisë (1941-1945)

Prof. Dr. Agim Zogaj, “Masakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar” vepër madhore e historianit Uran Butka

Uran Butka, Masakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar

“Fuuqia e dëshmisë”, Uran kalakulla

Uran Butka, Mjeshtër i portretizimit

Agron Tufa, Përvoja me vdekjen në memuaristikën e Uran Kalakullës

Dom Gjergj Simoni: «I burgosi vetëm koha»

Agron Tufa, Nata e errët e shqisave dhe shpirtit

Leka Ndoja, Poezia disidente e viteve ’70 në sistemin letrar shqiptar

35 vjetori i ekzekutimit të poetëve Vilson Blloshmi dhe Genc Leka

 Agron Tufa, Vilsoni dhe Genci përballë shtetit dje dhe sot

«Rishikimi i të shkuarës komuniste, si domosdoshmëri për të armdhmen e vendit»

 Agron Tufa, Në mungesë të një tribunali për viktimat e komunizmit

Prof. Dr. Peter Maser, Rishikimi i të shkuarës komuniste – domosdoshmëri për të ardhmen e vendit

Azem Qazimi, Feja dhe shteti në komunizëm

Visar Zhiti, Persekutimi i shkrimtarëve dhe artistëve nga diktatura komuniste

Çelo Hoxha, Rindërtimi i një masakre

Gëzim Peshkëpia, Miqësia me dy françeskanëve të mëdhenj

Aldo Renato Terruzi: «Brenga ime shqiptare»

 Agron Tufa, Një varr për Xhuzepe Terruzin

Studime dhe artikuj:

 Çelo Hoxha, Historia e grabitjes së bibliotekave të tre firmëtarëve të Pavarësisë

Shefqet Deliallisi, Mjaft më me kuislingë!

Pjetër Pepa, Kontributi 100 vjeçar i klerit shqiptar në fatet e kombit

Av. Agim I. Tartari, Dy fjalë mbi librin e A. Putos “Lufta italo-greke – Diktatorë e Kuislingë”

Uran Butka, Mehmet Shehu, krime kundër njerëzimit

Çelo Hoxha, Abuzimi me një minorene: Shkurte Pal Vata

Pjetër Pepa, Klerikët shqiptarë nën plumbat e komunistëve jugosllavë!

Dokumente

Hermann Neubacher, Një diplomat nazist me mision në Shqipëri

Nikolin Kurti, Një letër e Dom Shtjefën Kurtit për Papa Piun XII

Recensione

Kolec Topalli, Duke shfletuar “Dosjen e diktaturës”