Kolana studimore

“Krimet e komunizmit gjatë luftës”

Çelo HOXHA “Historianët e periudhës së diktaturës komuniste e konsideronin luftën nacionalçlirimtare si të drejtë dhe fillimet e saj i çonin deri në 1939. Me rënien e diktaturës ka një numër historianësh që vazhdojnë të mbrojnë versionin e luftës së drejtë, megjithëse mund të kenë bërë ndonjë lëshim për fillesat e saj.       […]

Kolana studimore

“Burgjet dhe kampet e Shqipërisë komuniste”

Nga Kastriot DERVISHI Nuk do të kishte kuptim njohja e diktaturës komuniste, nëse nuk do të njihnim të fshehtat e kampeve dhe burgjeve të kohës në fjalë. Në Shqipëri, kjo diktaturë u ushtrua në formën më të tmerrshme të saj nëpërmjet sistemit të kampeve të internimit, kampeve të punës dhe të burgjeve. Deri më sot […]

Kolana studimore

“Vrasjet në kufi në vitin 1990: Përmbledhje dokumentesh”

Nga Kastriot DERVISHI Pas vendosjes së regjimit komunist dhe gjatë gjithë periudhës së këtij regjimi, shumë shqiptarë të patrysnuar nga propaganda e fortë komuniste, u larguan nga vendi. Por gjatë këtyre orvatjeve për arrati, me mijëra shqiptarë u vranë në kufi apo humbën përgjithmonë. Shifrën zyrtare e jep Ministria e Punëve të Brendshme, e cila […]

Kolana studimore

“Krimet e komunizmit: një histori e plotë për në mirditën

Tanush KASO Jo rastësisht qarku i Mirditës rikthehet herë pas here në vëmendje, sa herë që flitet për krimet e Komunizmit. Të internuarit në Kampit të Tepelenës kujtojnë ata qindra mirditorë që i sollën brenda një nate të vetme në kamp, pas vrasjes së Bardhok Bibës. Por burimi i hakmarrjes së pushtetit të asaj kohe […]

Kolana studimore

“Histori të retushuara të komunizmit” – (Album narrativ)

Kastriot DERVISHI Albumi “Histori të retushuara” i Kastriot Dervishit hedh dritë mbi një aspekt shumë specifik të propagandës komuniste: mbi censurën e imazhit. Sipas studjuesit “censura historike paraqitej në dy forma: në ndalesën e përgjithshme të shfaqjes së figurave historike (Mbreti Zog nuk njihej fare nga populli si portet), si dhe në botimin e fotove […]

Kolana studimore

“Martiri Dom Shtjefen Kurti”- monografi

Nikolin KURTI, Nikollë LOKA Monografia e Dom Shtjefën Kurtit është i pari botim në këtë gjini mbi këtë figurë, që më së shumti simbolizon persekutimin e klerit katolik në Shqipëri nga regjimi komunist. Siç shfaqet edhe në biografinë e tij në këtë libër, Dom Shtjefën Kurti ka luajtur një rol shumë të rëndësishëm për bashkimin […]

Kolana studimore

“Provinca e egër; SOE në vendin e shqipeve” nga Roderick

Përktheu dhe përgatiti për botim Alvin SARAÇI Libri i përkthyer nga anglishtja dhe në proces botimi Roderick Bailey, “The Wildest Province SOE in the Land of the Eagle”, London Vintage books, 2008, i përket fushës së historisë bashkohore dhe trajton historinë e misionit britanik në Shqipëri në periudhën e Luftës së II Botërore. Ai ka […]