Kolana e publicistikes

“Gjysmë shekulli pa u parë”

Sokrat SHYTI  Libri është një ese mbi fatin e individit të ndarë nga shoqëria, në izolim të plotë për shkaqe politike, dhe mandej, ritakimi me shokët e shkollës pas 45 viteve. Eseja është shkruar në trajtën e një refleksion meditativ mbi natyrën e shkatërrimit të personalitetit njerëzor përgjatë diktaturës.

Kolana e publicistikes

“Parathënie e terrorit serb ndaj shqiptarëve” (Përkthim)

Agim POPOCI Përmbajtja e këtij libri është një analizë konfidenciale e bazuar nga raportet e shërbimit sekret serb, e titulluar “Shqipëria mes dy luftrave”, që përveç se dëshmon se prania e tyre në Shqipëri nuk ishte rastësi, pavarësisht se trajtoheshin si vëllezërit serbë, tregon se ky ishte një epilog i një pune shumëvjeçare të një […]

Kolana e publicistikes

“Nga andrrat rinore në botën e mashtrimit”

Sami REPISHTI Në këtë libër është përqendruar gjithë publicistika e zgjedhur e Profesor Sami Repishtit dhe idetë e tij mbi dekomunistizimin e Shqipërisë. Volumi përmban ribotimin e disa prej shkrimeve të autorit, kryesisht në shtypin shqiptar, të cilat siç shprehet ai “elementi thelbësor i tyne ka qenë, dhe mbetet, kërkesa e ime e pandryshueshme – […]

Kolana e publicistikes

“Replikë e pamundun”

Ali Isak SPAHIA Ky botim është një libër i mbajtur në formë ditari mbi realitetin e ngarkuar politik në përditshmërinë shqiptare të viteve 1980 nga Ali Isak Spahia, një komunist dhe më pas i persekutuar nga Kukësi. Libri ka vlera të rëndësishme antropologjike për të kuptuar jetesën e ankthshme në përditshmërinë komuniste. Në këtë ditar […]

Kolana e publicistikes

“Net të bardha” F.M. Dostojevski

Përktheu Luan MYFTIU Novela e famshme e Dostojevskit “Netë të bardha”, vjen këtë herë e përkthyer në shqip nga një tjetër përkthyes, Luan Myftiu. Pavarësisht se ky nuk është përkthimi i vetëm  i veprës në shqip, arsyeja që ISKK zgjodhi ta përfshijë botimin e kësaj novele në listën e botimeve të veta, është historia e […]

Kolana e publicistikes

“Nën terrorrin komunist dhe ese të tjera”

 nga Luan MYFTIU Luan Myftiu është një emër i dashur dhe i vyer në botimet tona, i qartë dhe sintetik, shumë i përmbledhur dhe i ndjeshëm, me kulturë dhe i urtë. Librin i tij “Nën terrorin komunist”, është një sprovë ndër të parat me këtë temë dhe ndër më të arrirat. Pa fare protagonizëm narcistik, […]

Kolana e publicistikes

“Koha e Lugatit”

Nebil ÇIKA ( i riu) “Gazetari Nebil Çika, nip i gazetarit të shquar me të njëjtin emër i viteve ’30, i pushkatuar nga terroristët komunistë në ditët kur çlirohej kryeqyteti dhe po mbaronte Lufta II-të Botërore, me “Koha e lugatit”, quan kohën e Enver Hoxhës dhe atë që la pas. I mprehtë dhe kurajoz, Nebil […]

Kolana e publicistikes

“Mbi kolaboracionizmin dhe shkrime të tjera”

Mërgim KORÇA “Autori Mërgim Korça shpalos kulturë dhe njohje të historisë moderne shqiptare dhe me kurajo qytetare e me mprehtësi polemisti trajton çështje shqetësuese si ajo e kalobaracionizmit gjatë Luftës  së II-të Botërore në Shqipëri dhe probleme të aktualitetit, për të cilat jep përgjigje racionale në dobi të së vërtetës dhe të shqiptarizmës. Vepra sjell […]

Kolana e publicistikes

“Zërat e mbijetesës”

 Nebil ÇIKA Libri është një përmbledhje bisedash televizive, të realizuara me ish të persekutuar politikë, protagonistë, vuajtës dhe dëshmitarë të këtij persekutimi. Ky botim është diçka e veçantë në kolanën e librave të kujtesës, duke dëshmuar fatet e  njeriut shqiptar dhe të vendit në diktaturë. Ndërkaq, ai sjell dukuri të qëndresës antikomuniste, njëkohësisht edhe njerëzore […]