Kolana e memuaristikes

“Zërat e kujtesës”, vëllimi V

Luljeta LLESHANAKU, Agron TUFA Ky është botimi i radhës i ISKK, në të cilin përmblidhen dëshmi të transkriptuara të të mbijetuarve nga burgjet dhe kampet e internimit në regjimin komunist. Rrëfimet janë të ndërtuara mbi bazën e intervistave, të cilat janë të arkivuara në formë audio-vizuale, dhe që zgjasin nga një orë deri në shtatë […]

Kolana e memuaristikes

“Një jetë me brenga” – kujtime

Kolec TOPALLI “Arsyeja që më shtyu të hedh në letër këto kujtime është dëshira që brezi i rritur në demokraci të njohë sa e vështirë ka qenë jeta e intelektualëve dhe e gjithë popullit shqiptar në regjimin totalitar komunist.”- shpjegon prof. Kolec Topalli ne pasthënien e përmbledhjes së tij me kujtime të titulluar “Një jetë […]

Kolana e memuaristikes

“Spaçi”- roman memuaristik

Shkëlqim ABAZI Pas librit “Repsi” , një roman memuaristik që ISKK botoi vitin që shkoi, sheh dritën e botimit romani i dytë memuaristik  i Shkëlqim Abazit, i titulluar “Spaçi”. Siç kuptohet edhe nga titulli, në fokus të këtij libri është burgu i tmerrshëm i Spaçit, i cili përshkruhet përmes përvojës personale të tij, si një […]

Kolana e memuaristikes

“Saga e dhimbjes”- Ditare, kujtime

Fatbardha MULLETI SARAÇI Pas librit “Kalvari i grave në burgjet e komuniste”, që është një përmbledhje me historitë e grave shqiptare që vuajtën në burgjet dhe kampet e Shqipërisë komuniste, dhe që vazhdon te këtë shumë jehonë duke ngjallur interesin e medias dhe studjuesve shqiptarë dhe të huaj, zonja Fatbardha Saraçi vjen këtë herë para […]

Kolana e memuaristikes

“Krahë të këputur”, pjesa II – Memuar

Alma LIÇO Para dy vitesh, ISKK botoi vëllimin e parë të kujtimeve të Alma Liços (Mirakajt), të titulluar “Krahët të këputur”, në të cilin përshkruhet karvani i gjatë i vujtjeve në tre breza, i një familjeje korçare. Historia tregohet përmes pinjolles së familjes, përmes zërit të një gruaje, gjyshi i së cilës, avokat i shkolluar […]

Kolana e memuaristikes

“Kalvari i grave në burgjet e komunizmit”, Memuaristikë

Fartbardha MULLETI Në këtë libër, përfshihen dhjetëra histori të grave shqiptare që vuajtën në mënyrën më mizore periudhën komuniste. Kjo përmbledhje është rezultat i një punë skrupuloze mëse dhjetëvjeçare i autores Fatbardha Saraçi, duke i kontaktuar dhe intervistuar me radhë gratë, dhe duke i transkriptuar me shumë kujdes rrëfimet e tyre. Historitë që rrëfehen në […]

Kolana e memuaristikes

“Pështjellimet e fatit” Vëllimi I, vëllimi II

Sokrat SHYTI Romani memuaristik me dy vëllime “Pështjellimet e fatit” i Sokrat Shytit, është një autopsi e përditshmërisë ngjethëse, e ankthshme e viteve ’60, fill pas prishjes së marrëdhënieve diplomatike me BRSS-në, kur makina grirëse e represionit komunist nis “gjuetinë e shtrigave” mbi ata pak intelektualë me prirje liberale. Ngjarjet që pasqyrohen në libër, janë […]

Kolana e memuaristikes

“Repsi – kampi i punës së detyruar”

Shkëlqim ABAZI Ky libër është nje botim memuaristik i Shkelqim Abazi, i cili i burgosur në moshën 16 vjeç, përjeton ato tortura, vuajtje, mundime fizike, që përjetuan të gjithë të burgosurit politikë të regjimit komunist në Shqipëri. Por, në këtë memuar, ai sjell përvojën e tij në njerin prej kampeve të punës së detyruar, atë […]

Kolana e memuaristikes

“Një si mijëra familje të tjera”

Musa ÇAPANI Bëhet fjalë për një seri portretesh e skicash, peisazhesh e vizatimesh, kronologji emrash e familjesh, nga kampe të ndryshme internimi, duke filluar nga “kampet me tela”, e mandej nëpër kampe të tjera internimi me punë të detyruar anekënd Shqipërisë komuniste. Pamjet që ofrohen janë ngjethëse; përshkrimi narrativ që shoqëron albumin, po kaq ngjethës. […]