Aktivitete

ISKK në projektin e Platformës Evropiane të Kujtesës – Ekspozitë

Në datat 10- 12 tetor, Instituti i Studimeve për Krimet e Komunizmit mori pjesë në edicionin e tretë të Forumit të Kujtesës dhe të Ardhmes, të organizuar nga Platform of European Memory and Conscience, (PEMC) mbajtur në qendrën historike Zajezdnia, Wroclaw të Polonisë. Mes vendeve të tjera antare të PEMC, edhe ISKK u përfshi me […]

Aktivitete

Thirrje për dorëshkrime, Kolana e Botimeve 2023

Thirrje për dorëshkrime, Kolana e Botimeve 2023 Bazuar në Ligjin nr. 10242, 25 shkurt 2010, neni 5, ISKK fton studjues të fushave të ndryshme, të mbijetuar nga burgjet dhe kampet komuniste, gazetarë, dhe autorë të tjerë të interesuar, të aplikojnë me dorëshkrime për Kolanën e Botimeve 2023. Botimet bëhen në këto kategori: Studime shkencore me […]

Aktivitete

ISKK pjesëmarrës në Shkollën Verore, organizuar nga Departamenti i Historisë,

14 korrik, 2022  Në kuadër të Shkollës Verore mbi “Dëshmitë gojore si burim shkencor në Historinë Bashkëkohore Shqiptare”, të organizuar nga Departamenti i Historisë , në Universitetin e Tiranës, Insituti i Studimeve të Komunizmit, u angazhua si pjesë e këtij programi përmes leksionit me temë “Roli i pazëvendësueshëm i dëshmive të të mbijetuarve nga burgjet […]

Aktivitete

Ekspozita 45 vjet nga ekzekutimi i dy poetëve Vilson Blloshmi

12 korrik – 21 korrik 2022 Në datë 12 korrik, ora 19.00 Instituti i Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit, në ambjentet e tij të brendshme, hapi ekspozitën përkujtimore “45 vite nga ekzekutimi i poetëve Vilson Blloshmi dhe Genc Leka”. Në bashkëpunim me familjen, zotin Bedri Blloshmi, ekspozita solli para publikut të gjerë disa […]

Aktivitete

Prezantimi i librit me ilustrime mbi Sabiha Kasimatin në Bibliotekën

1 Korrik, 2022 Instituti e Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit në bashkëpunim me Bibliotekën Publike “Hamit Beqja” në Tiranë, realizoi një takim me nxënësit e arsimit të ulët dhe lexues të rregullt të kësaj biblioteke, objekti i të cilit ishte njohja e tyre me figurën e Sabiha Kasimatit përmes prezantimit të librit me […]

Aktivitete

Shfaqja e filmit dokumentar “Arkitektura në komunizën” në Qendrën Rinore

30 qershor, 2022 Instituti i Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit, në një aktivitet të zhvilluar në Qendrën Rinore “ATA”, në Kamzë, prezantoi dokumentarin “Arkitektura në komunizën” – një film, i cili ka si subjekt trashëgiminë arkitekturore dhe planifikimin urban në periudhën komuniste. Në hapje të aktivitetit përfaqësuesja e Qendrës ATA, znj. Diana Malaj, […]

Aktivitete

Thirrje për artikuj në revistën “Memoria” nr. 3, 2023

Revista “Memoria” është botim studimor-shkencor i Institutit për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit që synon të mbushë një boshllëk në fushën e studimit të krimeve të komunizmit, duke shfrytëzuar mundësitë që ofron zhanri i artikujve shkencorë: trajtimin e më shumë temave në një kohë më të shkurtër, duke angazhuar sa më shumë studiues, […]

Aktivitete

“Zërat e kujtesës: roli i dëshmisë në zbardhjen e historisë

14 qershor, 2022 Fakulteti i Shkencave Humane, Edukimit dhe Arteve Liberale në bashkëpunim me Institutin e Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit, organizuan më 14 qershor 2022, diskutimin me temë “Zërat e Kujtesës: roli i dëshmisë në zbardhjen e historisë së komunizmit”. Në bashkëbisedim me studentët e këtij fakulteti, e ftuar ishte Luljeta Lleshanaku, […]

Aktivitete

Çështje të ligjshmërisë së pushtetit gjatë regjimit komunit në Shqipëri,

9 qershor 2022 Më 9 qershor 2022, u zhvillua konferenca shkencore “Qasje mbi historinë e Shqipërisë të viteve 1944-1990”, organizuar nga Instituti i Historisë, Tiranë, me mbështetjen e Fondacionit Konrad Adenauer (KAS), Tiranë.  Në këtë konferencë morën pjesë dhe studiues nga Instituti i Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit në Shqipëri.  Drejtori ekzekutiv i […]

Aktivitete

E përditshmja e diktaturës në librin e Filip Guraziut

28 maj, 2022 Me 28 maj 2022, Instituti i Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit në Shqipëri (ISKK), në bashkëpunim me Bibliotekën e Shkodrës, organizuan në mjediset e kësaj biblioteke, promovimin e librit “Mollët e vjetit të ri”, me autor Filip Guraziun, botim i ISKK, 2021. Në emër të ISKK, i përfaqësuar në aktivitet […]