Dokumentar mbi kampin e Tepelenës

“Dokumentar mbi kampin e Tepelenës”

Instituti i Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit gjatë intervistave të shumta që ka kryer gjatë këtyre viteve ka mbledhur dëshmi të shumta nëpërmjet të mbijetuarve nga terrori komunist. Ish të përndjekur, të burosur dhe të pesekutuar tregojnë tmerret që kanë përjetuar për dekada për krime qe nuk i kryen kurrë.

Të shumta kanë qënë vëndet e vuajtjes, Këneta Mailiqit, Burgu i Spaçit, Burgui Burrelit etj.

Nëpërmjet dëshmive të marra nga Z. Aziz Ndreu dhe Z.Simon Mirakaj instituti ka krijuar një dokumentar të shkurtër mbi Kampin Famëkeq të Tepelenës.

Në këtë kamp qëndruan e punuan me mijëra Shqiptarë të burgosur, gra e fëmijë të pafajshëm. Tmerret e këtij kampi mund të krahasohen vetëm me Aushvicin apo Mathauzenin. Në këtë kamp vetëm nga uria mendohet të kenë vdekur mbi  400 fëmijë.

Dokumentari është pjesë e rregullt e edukimit që ISKK vazhdon të zhvillojë në gjimnazet e Tiranës.