Konferenca & simpoziume 2011

26 shkurt, 2011

Konferenca shkencore mbi “Ngjarjen e bombës në Ambasadën Sovjetike”

– Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit organizoi një konferencë shkencore mbi “Ngjarjen e bombës në Ambasadën Sovjetike”, si një nga format e genocidit komunist në Shqipëri, dhe si një pretekst për eleminimin e intelektualëve pro-perëndimore si kundërshtarë të tij politikë.

Në konferencë, si nga studiuesit ashtu edhe nga të afërmit ë viktimave, u sollën fakte të reja të lidhura me ngjarjen.

8 shtator, 2011

Konferencë për “Kryengritjen e Postrribës”

–  Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit, organizoi konferencën për “Kryengritjen e Postrribës”, si një nga aktet e para të rezistencës antikomuniste në Shqipëri dhe të genocidit komunist që pasoi dështimin e saj. Aktivitieti u shoqërua me një seancë parlamentare përkujtimore, e organizuar në bashkëpunim me Parlamentin Shqiptar dhe me iniciativën e kryetares së Parlamentit, zonjës Jozefina Topalli.

Pjesë e këtij aktiviteti ishte edhe një homazh në vendngjarje, në Postrribë, ku u mbajt edhe një ceremoni përkujtimore.

22 nëntor, 2011

Konferenca “Mbi genocidin komunist në Kampin famëkeq të Maliqit”

– Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasoja të Komunizmit, realizoi konferencën “Mbi genocidin komunist në Kampin famëkeq të Maliqit”. Në konferencë u sollën dëshmi të familjarëve të viktimave dhe referate shkencore, të cilat bënin një ekspertizë të trajtimit çnjerëzor, të të burgosurve në atë kamp. Folësit u ndalën edhe në metodat djallëzore të përdorura nga komanda, për elemenimin e të burgosurve, dhe ekzekutimet që pasuan tharjen e kënetës.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i konferencës, ishte edhe konteksti politik ndërkombëtar gjatë kohës së krijimit të kampeve të tillë të punës, që, sipas ligjëruesve, shpjegon presionin dhe agresivitetin e qeverisë kumuniste, sidomos mbi shtresën e intelektualëve të shkolluar në vendet perëndimore. Të tjera ligjerata u referoheshin pasojave dhe fatit tragjik që ndoqi familjarët e viktimave të Kampit të Maliqit, si ritual i përndjekjes në disa breza, tipike për regjimin komunist shqiptar.