Category Archives: Kolana e publicistikes

Titulli: " Gjysmë shekulli pa u parë"
Permbajtja:

Sokrat SHYTI  Libri është një ese mbi fatin e individit të ndarë nga shoqëria, në izolim të plotë për shkaqe politike, dhe mandej, ritakimi me shokët e shkollës pas 45 viteve. Eseja është shkruar në trajtën e një refleksion meditativ mbi natyrën e shkatërrimit të personalitetit njerëzor përgjatë diktaturës.

Titulli: "Parathënie e terrorit serb ndaj shqiptarëve" (Përkthim)
Permbajtja:

Agim POPOCI Përmbajtja e këtij libri është një analizë konfidenciale e bazuar nga raportet e shërbimit sekret serb, e titulluar “Shqipëria mes dy luftrave”, që përveç se dëshmon se prania e tyre në Shqipëri nuk ishte rastësi, pavarësisht se trajtoheshin si vëllezërit serbë, tregon se ky ishte një epilog i një pune shumëvjeçare të një

Titulli:
Permbajtja:

Sami REPISHTI Në këtë libër është përqendruar gjithë publicistika e zgjedhur e Profesor Sami Repishtit dhe idetë e tij mbi dekomunistizimin e Shqipërisë. Volumi përmban ribotimin e disa prej shkrimeve të autorit, kryesisht në shtypin shqiptar, të cilat siç shprehet ai “elementi thelbësor i tyne ka qenë, dhe mbetet, kërkesa e ime e pandryshueshme –

Titulli: "Replikë e pamundun"
Permbajtja:

Ali Isak SPAHIA Ky botim është një libër i mbajtur në formë ditari mbi realitetin e ngarkuar politik në përditshmërinë shqiptare të viteve 1980 nga Ali Isak Spahia, një komunist dhe më pas i persekutuar nga Kukësi. Libri ka vlera të rëndësishme antropologjike për të kuptuar jetesën e ankthshme në përditshmërinë komuniste. Në këtë ditar

Titulli: "Net të bardha" F.M. Dostojevski
Permbajtja:

Përktheu Luan MYFTIU Novela e famshme e Dostojevskit “Netë të bardha”, vjen këtë herë e përkthyer në shqip nga një tjetër përkthyes, Luan Myftiu. Pavarësisht se ky nuk është përkthimi i vetëm  i veprës në shqip, arsyeja që ISKK zgjodhi ta përfshijë botimin e kësaj novele në listën e botimeve të veta, është historia e