Category Archives: Kolana e memuaristikes

13. kujtimet e nje gazetari
Titulli: "Kujtimet e një gazetari të regjur"
Permbajtja:

Përktheu dhe përgatiti për shtyp, Dr.Alvin SARAÇI. Ky libër, është një përmbledhje me artikuj të gazetarit të mirënjohur Italian me origjinë shqiptare, Luan Rexha, i cili pasqyron realitetin shqiptar të viteve shtatëdhjetë, të parë me sytë e një qytetari perëndimor. Siç e pohon edhe vetë autori, ai ka qenë gazetari i parë perëndimor që iu

21. koperina zerat e kujteses
Titulli: "Zërat e kujtesës", vëllimi IV
Permbajtja:

Luljeta LLESHANAKU, Agron TUFA Ky vëllim, është vazhdim i kolanës së botimit në formë të transkriptuar të dëshmive audio-vizuale të viktimave të komunizmit në Shqipëri, një projekt ky i nisur para katër vjetësh nga Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit. Të intervistuarit në këtë numër, janë: Agim Akcani, Asije Habili, Lekë Frroku, Reshat

Titulli: "Zërat e kujtesës" (Volumi III)
Permbajtja:

Luljeta LLESHANAKU, Agron TUFA Ky është vëllimi i tretë serisë së dëshmive në formën e intervistave me të mbijetuarit nga burgjet dhe kampet e internimit në periudhën komuniste. Ashtu si edhe në dy vëllimet e para, në këto dëshmi pasqyrohen me detaje ngjarjet dhe personazhet e asaj kohe, të gjitha format e shkeljes së të

Titulli: "Saga e Merdanëve nën terrorin komunist"
Permbajtja:

Ylber MERDANI  Në këtë libër memuaristik kemi të përqëndruar kalvarin e vuajtjeve të një prej familjeve të mëdha të Korçës, familjes Merdani. Aty pasqyrohen përmasat e vazhdueshme gjysmëshekullore të përndjekjeve, pushkatimeve, burgimeve dhe internimeve që vazhduan deri në ditët e fundit të diktaturës. Përmes përvojës së kësaj familjeje, njihemi edhe me fatin e ngjashëm të

Titulli: "Koha për qiri"
Permbajtja:

Luftar PEPMARKU Ku botim është një jetëshkrim memuaristik i mbijetesës së një familjeje të përsekutuar në dy breza, që na përafron me përditshmërinë e rëndë e të ankthshme gjatë komunizmit, por edhe me brengat e familjeve që nuk i gjetën dot eshtrat e të afërmve të tyre pas viteve 1990. Përmes perceptimit të karaktereve biografikë

1981767_418731201631340_5052618809647746169_n
Titulli: “Zërat e kujtesës”, vëllimi i parë
Permbajtja:

Për fat, janë akoma të gjallë midis nesh mijëra të mbijetuar nga burgjet, kampet e punës, kampet e internimit, pa llogaritur pasardhësit e tyre, të cilët, edhe nëse nuk pësuan fatin e ashpër të të parëve, provuan padrejtësi të tjera në emër të tyre. Dhe ky kontigjent, përbën edhe bazën më të rëndësishme të informacionit

cover
Titulli: “Gjallë pas mbytjes së anijes”
Permbajtja:

Ky  është libri i parë i Maksim Rakipajt, emrin e të cilit e kemi parë në përkthime të autorëve të mëdhenj të poezisë, si në libra të Pablo Nerudës, Gibran, etj. Përjetimet e tij nga burgjet e Ballshit, Spaçit dhe Qafë Barit, ku ai ka vuajtur dënimin në moshë té re, por dhe jeta para

cover
Titulli: “Të mos harrosh”
Permbajtja:

 Sofika CARA Libri është një rrëfim biografik, i znj. Sofika Cara, ku historia personale ndërthuret me historinë kolektive, në Shqipërinë komuniste. Gjithçka që autorja ka shkruar në këto fletë, si në një tregim të gjatë, janë kujtime dhe mbresa të pashlyeshme. Ajo është bijë e një familjeje të mesme në Fier, por martesa me Bardhin

cover
Titulli: “Breza të dënuar; ferri i një familjeje shqiptare”
Permbajtja:

 Henrik PRENDUSHI Henrik Prendushi është një shqiptar nga Shkodra, një njeri i zakonshëm, në jetën e të cilit, si në atë të shumë njerëzve, krijohet një hendek i dukshëm me ardhjen në pushtet të komunistëve, në periudhën e pasluftës. Fajtor vetëm sepse i përkiste një familjeje borgjeze, ai u privua nga e gjithë pasuria e

Brenga ime shqiptare
Titulli: “Brenga ime shqiptare”
Permbajtja:

 Aldo TERRUZI  “Brenga ime shqiptare” është një rikthim në kërkim të origjinës dhe të kaluarës. Romani është rrëfimi tejet personal e i ndjerë i një djali, i cili kthehet në Shqipëri pas dyzet e katër vitesh, në përpjekje për të kthyer në Itali eshtrat e të atit, burgosur në Burrel gjatë regjimit komunist. Përmes kujtimeve