Category Archives: Kolana studimore

11. leka ndoja aktet
Titulli: “Akte gjyqësore politike gjatë komunizmit në Shqipëri: Grupit Tekniko-intelektual” (Procesi i Maliqit)”
Permbajtja:

Leka NDOJA Në këtë vëllim prej 320 faqesh, të pajisur me shënime, një hyrje dhe përfundime, jepen argumente lidhur me kontekstin historik e politik të Procesit të Maliqit, që i shërbeu regjimit komunist të Tiranës si shkak për largimin e Misionit Ushtarak Amerikan nga Shqipëria. Në këtë studim janë shfrytëzuar dokumente arkivore të: AQSH, AMPB,

10.1 TERRORI KOMUNIST KOPERTINA
Titulli: "Terrori komunist i vitit 1951"
Permbajtja:

Kastriot DERVISHI Në këtë studim, bazuar mbi dokumente autentike nga arkivat shtetërore, studjuesi Kastriot Dervishi, fokusohet posaçërisht në historikun e Grupit të Rezistencës, Bashkimit Kombëtar dhe ngjarjes së vënies së dinamitit në legatën sovjetike. Për më gjërë, ky studim ka në qendër të vëmendjes së tij organizimin e fshehtë të qëndresës antikomuniste në formën e

1. 2 dokumente
Titulli: "Fondi i gjeneral Alberto Parianit" (mars-korrik 1943)
Permbajtja:

Përkthyer dhe përgatitur për shtyp nga Alvin SARAÇI Është fjala për gjeneral Alberto Parianin, heroi i Luftës së Parë Botërore në Itali. Pariani ka qenë një figurë tepër ambiguide e kontradiktore, paradoksalisht me një dashuri të veçantë për Shqipërinë, ndërsa gjatë gjashtë muajve të mbramë të vitit 1943 ai vjen si i dërguari i Musolinitnë vendin

5. ERMIRA KOPERTINA
Titulli: "Përtej harrimit - Abdulla Rami", monografi
Permbajtja:

Ermira XHOMAQI Bëhet fjalë për monografinë e njërit prej personaliteteve më të shquar të elitës intelektuale shqiptare gjatë Luftës së Dytë Botërore, avokat Abdulla Ramin, i njohur për kontributin e tij në rezistencën kundër pushtuesve dhe në bashkimin shqiptar, dhe që për ironi, pësoi fatin e tragjik të elitës më të zgjedhur antikomuniste, duke u

20. koperina vasfi
Titulli: "Enver hoxha - gjysma tjetër e hënës"
Permbajtja:

Vasfi BARUTI Monografia “Enver Hoxha – gjysma tjetër e hënës” e studiuesit Vasfi Baruti, sjell fakte të reja mbi figurën e ish-diktatorit, të cilat lidhen kryesisht me periudhën 1908-1948. Ky është ndër studimet më të imëta e skrupuloze të realizuara mbi këtë figurë, përmes dokumentesh, gjurmësh e dëshmish, ku ndërthuret pasioni i zhbirilimit të së

15. Pjeter Pepa dosja e diktaturës shtyp
Titulli: "Dosja e diktaturës"
Permbajtja:

Pjetër PEPA Ashtu siç shprehet edhe në titull, ky libër është një dosje që pasqyron më së shumti fakte, emra, data, të cilat përbëjnë momentet më dramatike të persekutimit komunist në Shqipëri, e sidomos procesin e degradimit të drejtësisë. Në libër flitet për gjyqin Special të 1945-ës, përndjekjen ndaj klerit, rezistencën ndaj instalimit të diktaturës

12. saga e bollshme nen terrorin komunist kopertina
Titulli: "Saga e Blloshmëve nën terrorin komunist", kronikë dhe monografi
Permbajtja:

Bedri BLLOSHMI Ky libër përmbledh gjithë historinë e familjes Blloshmi, lidhjet e saj të hershme me politikën shqiptare dhe nacionalizmin, duke u ndalur gjatë pastaj në ngjarjet gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore. Në libër përshkruhen gjërësisht, në mënyrë të dokumentuar gjitha format e përndjekjes së kësaj familjeje nga më të përvuajturat gjatë regjimi

10. terrori cam
Titulli: "E vërteta e 'komplotit çam" në vitin 1960
Permbajtja:

Kastriot DERVISHI Gjatë periudhës 1944-1960, shumë çamë ishin dënuar me vdekje apo gjendeshin në burgjet e komunizmit. Por ajo që ndodhi në vitet 1960-1961 dhe që pati efekt të madh në vitet vijuese, rezultoi në përmasa genocidiste ndaj popullsisë autoktone shqiptare me origjinë nga krahina e Çamërisë në shtetin grek. Për këtë arsye, gjetja e

4. Enver Lepenica kopertina
Titulli: "Himne, këngë e marshe të ballit kombëtar"
Permbajtja:

Enver MEMISHAJ (LEPENICA) Libri prej 500 faqesh na njeh me historikun e një repertori tejet të begatë të teksteve të Ballit Kombëtar, me bukurinë e tyre artistike dhe pathosin patriotik. Ashtu siç shprehet Fatos Mero Rrapajt: “këngët për Ballin Kombëtar si dhe shumë ngjarje dhe sotëm politikë ishin ‘këngë të ndaluara’, por asnjëherë nuk u shuan

Titulli: "E djathta dhe e majta në luftë"
Permbajtja:

Uran BUTKA Libri është konceptuar në katër pjesë: pjesa e parë: ngjarje dhe refleksione; pjesa e dytë: personalitete; pjesa e tretë: polemika; pjesa e katërt: politikë. Në pjesën e parë, një vend të rëndëishëm zënë esetë historike, si: “Marrëveshja e Mukjes – një kompromis kombëtar mes së djathtës dhe të majtës”, “Dëshmorët e Grehotit”, “Pushkatimi