Category Archives: Kolana studimore

scan0136
Titulli: “Fjalor enciklopedik i vikitimave të terrorit komunist”, Vëllimi VII (Gërmat ‘Q’, ‘R’, ‘Rr’, ‘S’)
Permbajtja:

Çelo HOXHA (redaktor), Kolë KAMSI (redaktor), Brunilda DOÇI, Juliana KURTI, Daniela RUNA, Ona ILIAZI, Zoica GRAÇI   Gjatë vitit 2018, Drejtoria e Arkivës realizoi vëllimin 7 të Fjalor Enciklopedik i Viktimave të Terrorit Komunist, shkronjat Q, R, Rr, S, i cili u botua në tetor dhe ka grumbulluar dokumente arkivore në lidhje me objektin e

Kopertina
Titulli: “Akte gjyqësore politike gjatë komunizmit në shqipëri (vëllimi V): Komiteti Ushtarak i Delvinës”
Permbajtja:

Leka NDOJA Gjatë vitit 2018, studjuesi Leka Ndoja, përgatiti studimin me dokumente: “Komiteti Ushtarak i Delvinës”, vëllimi 5 i  serisë “Akte gjyqësore politike gjatë komunizmit në Shqipëri”, 340 f. E gjithë seria ka arritur deri tani në 2 000 faqe botim dokumentesh të pajisura: me parathënie, me shënime, hyrje për çdo kapitull dhe përfundime. Libri

TANUSH KASO
Titulli: “Krimet e komunizmit: një histori e plotë për në mirditën (1944-1950)”
Permbajtja:

Tanush KASO Jo rastësisht qarku i Mirditës rikthehet herë pas here në vëmendje, sa herë që flitet për krimet e Komunizmit. Të internuarit në Kampit të Tepelenës kujtojnë ata qindra mirditorë që i sollën brenda një nate të vetme në kamp, pas vrasjes së Bardhok Bibës. Por burimi i hakmarrjes së pushtetit të asaj kohe

kopertina albumi
Titulli: “Histori të retushuara të komunizmit” - (Album narrativ)
Permbajtja:

Kastriot DERVISHI Albumi “Histori të retushuara” i Kastriot Dervishit hedh dritë mbi një aspekt shumë specifik të propagandës komuniste: mbi censurën e imazhit. Sipas studjuesit “censura historike paraqitej në dy forma: në ndalesën e përgjithshme të shfaqjes së figurave historike (Mbreti Zog nuk njihej fare nga populli si portet), si dhe në botimin e fotove

dom shtjefen kurti kopertina
Titulli: “Martiri Dom Shtjefen Kurti”- monografi
Permbajtja:

Nikolin KURTI, Nikollë LOKA Monografia e Dom Shtjefën Kurtit është i pari botim në këtë gjini mbi këtë figurë, që më së shumti simbolizon persekutimin e klerit katolik në Shqipëri nga regjimi komunist. Siç shfaqet edhe në biografinë e tij në këtë libër, Dom Shtjefën Kurti ka luajtur një rol shumë të rëndësishëm për bashkimin

cover
Titulli: “Provinca e egër; SOE në vendin e shqipeve” nga Roderick Bailey
Permbajtja:

Përktheu dhe përgatiti për botim Alvin SARAÇI Libri i përkthyer nga anglishtja dhe në proces botimi Roderick Bailey, “The Wildest Province SOE in the Land of the Eagle”, London Vintage books, 2008, i përket fushës së historisë bashkohore dhe trajton historinë e misionit britanik në Shqipëri në periudhën e Luftës së II Botërore. Ai ka

scan0001
Titulli: “Fjalor enciklopedik i vikitimave të terrorit komunist”, vëllimi VI (Gërmat N-P)
Permbajtja:

Azem QAZIMI, Çelo HOXHA, Daniela RUNA, Brunilda DOÇI, Kolë KAMSI, Juliana KURTI. Pas botimit volumit V- të “Fjalorit enciklopedik të viktimave të terrorit komunist”, në vitin 2016, një grup i caktuar pune i Institutit nga drejtoria e Arkivës në bashkëpunim me Drejtorinë e Studimeve, arriti të hartonte volumin e gjashtë të kësaj kolane. Në volumin

11. leka ndoja aktet
Titulli: “Akte gjyqësore politike gjatë komunizmit në Shqipëri: Grupit Tekniko-intelektual” (Procesi i Maliqit)”
Permbajtja:

Leka NDOJA Në këtë vëllim prej 320 faqesh, të pajisur me shënime, një hyrje dhe përfundime, jepen argumente lidhur me kontekstin historik e politik të Procesit të Maliqit, që i shërbeu regjimit komunist të Tiranës si shkak për largimin e Misionit Ushtarak Amerikan nga Shqipëria. Në këtë studim janë shfrytëzuar dokumente arkivore të: AQSH, AMPB,

10.1 TERRORI KOMUNIST KOPERTINA
Titulli: "Terrori komunist i vitit 1951"
Permbajtja:

Kastriot DERVISHI Në këtë studim, bazuar mbi dokumente autentike nga arkivat shtetërore, studjuesi Kastriot Dervishi, fokusohet posaçërisht në historikun e Grupit të Rezistencës, Bashkimit Kombëtar dhe ngjarjes së vënies së dinamitit në legatën sovjetike. Për më gjërë, ky studim ka në qendër të vëmendjes së tij organizimin e fshehtë të qëndresës antikomuniste në formën e

1. 2 dokumente
Titulli: "Fondi i gjeneral Alberto Parianit" (mars-korrik 1943)
Permbajtja:

Përkthyer dhe përgatitur për shtyp nga Alvin SARAÇI Është fjala për gjeneral Alberto Parianin, heroi i Luftës së Parë Botërore në Itali. Pariani ka qenë një figurë tepër ambiguide e kontradiktore, paradoksalisht me një dashuri të veçantë për Shqipërinë, ndërsa gjatë gjashtë muajve të mbramë të vitit 1943 ai vjen si i dërguari i Musolinitnë vendin